dimecres, 18 de gener del 2012

La Venus de l'espìll

Comencem la nostra anàlisi d’obres d’art per aquesta magnífica obra de Velázquez, que podem veure si visitem la National Gallery, a Londres.




1: Descripció
Llig aquesta descripció del quadre:

Es ejemplo único de desnudo en la pintura española hasta su momento. Todo es plástico, de blanda y fluida luminosidad. Tan bien armonizada en rojos, y con una palpitación humana que da a esta obra el máximo interés realista. Más que un modelo clásico es ésta no una mujer desnuda sino divertida, con toda la caliente carnación de un cuerpo vivo.
Camón Aznar, Summa Artis

Explica-la, i fes-ne una descripció personal. Parla, com és lògic, sobre Venus i l’espill.

2: Mirem amb ulls matemàtics
Per fer aquestes activitats serà de gran utilitat el programa GeoGebra. Quan es tracte de fer esquemes sobre la pintura, el que has de fer és inserir la imatge i ombrejar-la al 50%; ja pots fer esquemes sobre la imatge.
  1. La model està sobre una mena de llit, que suposem serà rectangular, com la gran majoria. Intenta situar-ne els vèrtexs.
  2. Prolongant els costats del rectangle, veuràs que es tallen dos a dos en uns punts que s’anomenen punts de fuga. Els dos punts de fuga de la perspectiva es troben sobre la línia de l’horitzó. Determina on es troba.
  3. On es troba el punt de vista de l’espectador?
  4. El quadre està en perspectiva. Intenta fer-ne un esquema de l’alçat. I un altre de la planta.
  5. Considerem ara l’espill. Quan mirem un espill, quina relació hi ha entre la visual dirigida a l’espill i l’objecte que mirem?
  6. A qui mira la dona del quadre en l’espill?
Aquest enllaç pot ser útil: http://www.cefax.org/eso/llum/reflexio.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada