dimecres, 28 de desembre del 2011

Loteria de Nadal


Dos pensaments sobre la loteria:


En lloc de repartir entre molta gent un gran capital de pocs, el que fa és donar a uns pocs un gran capital pagat per molta gent.


La loteria és un impost que paguen de manera voluntària els qui no saben probabilitat.

Què en penses?

L'anumerisme és incultura

ELPAÍS.COM


El 'anumerismo' también es incultura
Saber pocas matemáticas nos convierte en ciudadanos más manipulables - El desconocimiento de los números carece del reproche social que provocan otras ignorancias

BERNARDO MARÍN, publicado el 06/04/2011

divendres, 16 de desembre del 2011

Treballs del 1r trimestre

Ja ha passat un trimestre, i heu (hem, tothom, jo també :) ) treballat molt i molt bé. Ací tenim els treballs fets durant el trimestre.

No són perfectes, són millorables, ... els millorarem.

Però són fantàstics!

Ací tenim les versions definitives... encara que en corregirem algunes errades. Us recorde que en tenim quatre: fractals, criptografia, nombre d'or i diagrames de Voronoi.

diumenge, 11 de desembre del 2011

Optimitzar (segona part)

Bé, ja vàrem treballar el fet que polígons que mantenien el mateix perímetre definien regions amb àrea variable, i com era possible que aquesta àrea fóra màxima.
Ara us plantege la segona part del repte: tenim polígons amb la mateixa àrea. N'hi haurà algun entre ells que tinga perímetre mínim?

Triangle més econòmic

El triangle té àrea 5 cm2. Pots modificar la longitud de la base amb el botó lliscant (l'alçària queda determinada per l'àrea).
També pots moure el punt D (es manté sempre la mateixa alçària).

Rectangle més barat

Pensa que es tracta d'una qüestió d'economia. Si construeixes una figura, has de pagar pel material, i en el cas d'un polígon el material utilitzat constitueix el perímetre de la figura; per tant, la figura més barata és la de perímetre mínim.

La figura plana més econòmica

I ara, passant per diversos polígons regulars, arribarem a concloure quina és, de totes les figures planes que tenen igual àrea, la de menor perímetre.

dilluns, 5 de desembre del 2011

Desenllaç del càlcul de la dimensió fractal

Per fi, estem a punt de saber com calcular la dimensió fractal si la calculadora no té aquesta tecla. Llig aquest document.